DCB Breda gooit hoge ogen op Brabants Debat Toernooi

Eindhoven – Debating Club Breda heeft hoge ogen gegooid op het open Brabants Debat Toernooi te Eindhoven. Beide teams bereikte de halve finale, een unicum voor het Brabants Debat Toernooi. Paul Haarman en Dennis Dremmen konden, tegen de uiteindelijke winnaars, de jury niet duidelijk maken dat uitlokking door de politie gevaarlijk is.

Joyce Dieleman en Geert de Haas van Debating Club Breda zorgde met een eigenzinnige interpretatie van de finalestelling voor een sprankelende eindstrijd. “De bankier moet zijn eigen broek ophouden” leidde niet tot een beschouwing over de miljarden van Bos om de banken sector overeind te houden, maar een pleidooi om de spermabanken hun donoren te betalen, om zo de te lage kwaliteit van hun bijdrage te verhogen. Dieleman en De Haas betoogden dat snacks, alcohol en strakke broeken leiden tot ongewilde kinderloosheid. ‘De kwaliteit holt achteruit’, aldus De Haas, die het belang verder onderstreepte met de ontwikkeling van kunstmatig sperma. Een probleem dat zij wilden aanpakken door de donor te betalen en te motiveren tot een gezondere levensstijl. Onder het motto ‘een smak voor een kwak’, probeerde Dieleman en De Haas de jury te overtuigen van hun plan.Tegenstanders Joost Lorenz en Pepijn van Bommel van het Tilburgse Quintens gaven toe verrast te zijn door deze bijzondere uitleg van ‘bankier’ en ‘broekophouden’. ‘Ze vergaten te zeggen wat geld met betere kwaliteit van sperma te maken heeft’, kwamen ze sterk terug. ‘Kun je dat ruiken of proeven?’, grapte Lorenzover het meten van de kwaliteit van sperma. Ook de motivatie van de donor steldende tegenstanders ter discussie. “De jury smolt helemaal bij het beeld van een tv uitzending van spoorloos, waarin een kind van zijn lang gezochte vader hoort dat het bestaat ‘omdat zijn vader een tientje nodig had”, aldus juryvoorzitter en Tweede Kamerlid Jan Boelhouwer.

“Ik ben een trotse voorzitter”, aldus Reinier Veld van Debating Club Breda. “Paul en Dennis doen voor het eerst mee aan een toernooi, dat zij nu al de halve finalebereiken is een enorm succes. Vorig jaar zijn we begonnen met ‘DCB academy’,waarin we de basisbeginselen van argumenteren, presenteren en overtuigentrainen. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen.”

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.